Qui est-elle?


 

Marlies Woltjer, geboren in de Noordoostpolder (Emmeloord) — en inmiddels al zo’n 25 jaar wonend in Amsterdam, is in 1997 afgestudeerd aan de Rietveld akademie in Amsterdam in de richting modevormgeving.

Geheel conform de opleiding modevormgeving is ze veelzijdig bezig; zowel met textiel- en mode ontwerp (mode-accessoires zoals tassen en sieraden) als met illustratie en schilderen.
In 2001 zet ze haar eigen onderneming Lilla Design op, waarmee ze zich vooral richt op grafisch-illustratief werk en uiteindelijk ook weer textiel- en mode-accessoires.

Haar abstracte teken- en schilderwerk was door de genoemde disciplines eerder een wat ondergeschoven kindje, maar neemt de laatste jaren een steeds prominentere plek in.
Ze verschuift in haar schilderwerk haar focus van vrouwelijk naakt naar abstracte vormen, waarin natuurelementen herkenbaar zijn.
Het meeste abstracte schilderwerk heeft een sterk organische lijnvoering met een ingetogen kracht. Sommige werken hebben wat minder ingetogenheid en minder vloeiende lijnen; hier zien we een andere kant van de kunstenaar.

De perspectieven in vrijwel alle schilderijen zijn geheel speels benaderd, er zijn vaak meerdere te vinden in een beeldwerk; soms doodleuk naast elkaar. Dit schept verwarring bij de kijker, waardoor hij telkens van het ene perspectief naar het andere wipt. Het kijken naar het schilderij kan hierdoor een soort 'wandeling' zijn.

Je zou de werkstijl van Marlies Woltjer intuïtief kunnen noemen; vanuit een beetje warsheid van ‘hoe het hoort’ en 'anti-conceptueel’ werkend, schildert ze graag onbegrijpelijke vormen totdat het ergens op gaat lijken. Soms gaat ze dan mee met de vorm, soms gaat ze weer een heel andere kant uit. Als er geen peil (meer) op te trekken valt, is Marlies vooral in haar element.  Bij haar geldt: hoe onlogischer, hoe leuker.

Natuurlijk houdt ze als weldenkend mens ook van logica, daarom sluiten we af met een van haar favoriete spreuken:

‘Als het niet verandert, dan blijft het zo’